Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Ἁγιος Πλάτων ο μεγαλομάρτυς, και Παιδομάρτυρες της Εκκλησίας

Σήμερα, και μεταξύ των άλλων αγίων της εκκλησίας, γιορτάζει και ο άγιος Πλάτων ο μεγαλομάρτυς. Τον άγιο τον γνωρίσαμε μέσα από ένα συναξάρι που συνέγραψε ο Π. Μ Σωτήρχος, με τον πρωτότυπο τίτλο «Παιδομάρτυρες». Στο συναξάρι αυτό ο συγγραφέας συγκέντρωσε βίους μικρών χριστιανόπουλων που ματύρησαν την πίστη τους στον Χριστό δίνοντας την ζωή τους, μετά από άγρια βασανιστήρια. Οι περισσότεροι παιδομάρτυρες είναι άγνωστοι στό ευρύ πλήθος, και το βιβλίο αυτό είναι μια πραγματική ευλογία για όσους θελήσουν να μάθουν το «κάτι παραπάνω»για τους αγίους μας, και συν τοις άλλοις συνιστά ένα θαυμάσιο δώρο για παιδιά.
Από το βιβλίο αυτό λοιπόν, αντλούμε τα στοιχεία για τον άγιο Πλάτωνα τον μεγαλομάρτυρα.
Ό άγιος έζησε στην Γαλατία της Μικράς Ασίας και τυγχάνει πολιούχος άγιος της Αγκυρας . Είναι αδελφός του γιατρού, και επίσης μάρτυρα της πίστης μας, αγίου Αντιόχου.
Ο άγιος – νέο παιδί- κατηγορήθηκε ως χριστιανός και φυλακίσθηκε από τον τοπικό ηγεμόνα Αγριππίνο. Στην φυλακή υπέστη αρχικά ξυλοδαρμούς για να θυσιάσει σε είδωλα, και έτσι να ελευθερωθεί, αλλά ο μάρτυρας αρνήθηκε Τότε τα βασανιστήρια έγιναν πιο έντονα και απάνθρωπα. Μαστιγώθηκε δεμένος σε πυρωμένο κρεββάτι, του τοποθέτησαν καυτές σφαίρες κάτω τις μασχάλες, και στο τέλος οι βασανιστές κατήντησαν τον άγιο μια άμορφη μάζα, αφού έγδαραν το δέρμα του. Ο άγιος, με την εξ΄ ύψους βοήθεια, υπέμεινε όλα τα βασανιστήρια χωρίς να προδώσει τον Χριστό. Η τελευτή του ήρθε με αποκεφαλισμό από ξίφος.
Ηταν σαν σήμερα, 18 Νοεμβρίου, και κατά τους κανόνες της Εκκλησίας μας, να τιμώνται οι άγιοι την μέρα της τελευτής τους, τιμούμε σήμερα οι χριστιανοί τον Άγιο μεγαλομάρτυρα Πλάτων.

Επανερχόμενοι στο βιβλίο αυτό, σημειώνουμε ότι ιστορούνται τόσο μεμονωμένοι άγιοι, όσο και οικογένειες αγίων. Μαθαίνουμε δηλαδή για τους αγίου Επτά Αδελφούς, την Αγία Πατρομητροτεκνία (μια οικογένεια, της οποίας τα ονόματα των μελών της δεν έχουν διασωθεί), για την αγία Ιερουσαλήμ και τα τρία παιδιά της (η αγία αποκεφαλίσθηκε, ο Σεκένδος διαμελίσθηκε από άλογα, ο Κήγορος κάηκε ζωντανός, ο Σεκένδικος τελειώθηκε με πυρακτωμένη περικεφαλαία).

Σημειώνουμε ακόμη, ότι όλοι μάρτυρες βασανίσθηκαν πριν τελειωθούν, και για το τέλος τους, οι λάτρεις των αρχαίων ψευτο-θεών,χρησιμοποίησαν την μέθοδο του αποκεφαλισμού -στις περισσότερες των περιπτώσεων-όπως επίσης την σταύρωση ,(αγ. Καλλιόπιος, και ένας από τους Τέσσερις Παιδαρίσκους), την θραύση κεφαλής ( άγιος Κήρυκος) την υποθερμία (οι άγιοι Σαράντα ) αλλά και άλλους τρόπους (μαρτύριο της μικρής αγίας Ειρήνης της εν Λέσβω).

Για έναν άλλο άγιο που γιορτάζει σήμερα, τον άγιο Αναστάσιο από την Παραμυθιά, μπορείτε να δείτε το ιστολόγιο ΦΛΟΓΑ.
http://palioahrista.blogspot.com/2009/11/blog-post_5107.html

4 σχόλια:

  1. Με συγκινεί που προβάλλετε βίους αγίων παράλληλα με τα άλλα σας θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Σλαογραία μου, νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ωραιο δωρο για τους μικρούς μας φίλους αδερφέ μου Cummulus. Ελπίζω να το βρώ στα βιβλιοπωλεία της Αθήνας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θάνο, όντως είναι καλό δωρό για παιδιά, και σίγουρα θα το βρείς σε΄χριστιανικά βιβλιοπώλεία. Πάντως ωραίο δώρο για πιτσιρίκια είναι και τα διάφορα παιδικά "γεροντικά"

    ΑπάντησηΔιαγραφή